ПЛОЧАТА

    Това днес може да изглежда дреболия – днес, когато всеки идиот може да запише и издаде каквато си ще песен, когато случайни момичета цъфват внезапно на „музикалния“ пазар и той окончателно е девалвирал от нашествието на всякакви екземпляри. Дори когато се появи някое ярко дарование, и то потъва скоро, понеже качествата му остават неразличими сред общата врява. Да не ви губя повече времето, всичко ви е ясно.

    И сега се представете, как се издаваха навремето грамофонни плочи – макар че това ще бъде непосилно за по-младите. Съществуваше едно предприятие/фирма, казваше се „Балкантон“ и продуцираше музикално наследство и текущо производство, но всичко това след старателен подбор. Издаваха се понякога и бисерите на българската литература, предимно поезия, които много хора искаха да притежават в домовете си. Тиражите на истинските звезди бяха огромни.

    А през 1981 година, изведнъж всемогъщият „Балкантон“ реши да издаде плоча с някои разговори от рубриката ми „Събеседник по желание“. Извинявам се на днешните телевизионни дребосъци, но и това го е имало в богатата биография на „Всяка неделя“.

    Бях забравил за тази история, докато тия дни не се натъкнах на плочата.Запазил съм два-три екземпляра от нея, макар че вече нямам грамофон. Но напоследък това навремето велико устройство отново излиза на мода.

    Плочата е съхранила разговорите ми с Райна Кабаиванска, Николай Гяуров, Блага Димитрова, Георги Джагаров, Любомир Кабакчиев, Павел Матев, Любомир Левчев и Александър Райчев. Вече не се сещам кой е извършил подбора, по-вероятно е да са сторили това в „Балкантон“. Към разговорите има и илюстрации: фрагменти от оперни изпълнения, стихове, представени от големия актьор Стефан Гецов, и пр.

    Сега гледам на тази плоча като на още едно признание за усилията на „Всяка неделя“ – и то в едни прекалено подредени, дори нормирани години.

    Само си представете, кой би могъл да издаде в наши дни подобна плоча – и какво би могла да побере тя…

    Нищо работа, една плоча – но никога дотогава, а и никога след това телевизионни интервюта не са издавани по този начин.
Събеседник по желание / Гореща линия
Търсене:
© 2006 - 2021 Всички права запазени.