НАГРАДАТА „МАРШАЛ”
 

     През април 1990 година, Петко Симеонов - тогава заместник-председател на СДС и шеф на предизборния му щаб поиска спешно да се видим.
     Дойде в телевизията и без уговорки започна: „Ще ти поискам нещо, но няма да ми отказваш”.
     Вече бях програмен директор на БТ, и понеже главата ми беше пламнала от неразбориите в телевизията, а и от врявата пред нея, веднага казах: „Добре”.
     Петко се облещи и рече: „Ти си единственият, който се съгласи, без дори да знае за какво става дума, и без да поставиш някакви условия!”.
     По онова време той редеше изборните листи на опозицията и вероятно беше се нагледал на всичко. Петко започна да ми разказва, какво трябва да се направи - идеята била на американското посолство, но аз вече бях казал „Да” и го отпратих.
     Така се роди Българското сдружение за честни избори и граждански права /БСЧИГП/ и пое по своя славен път. След по-малко от три месеца то имаше близо 13 хиляди доброволци. Миро Севлиевски беше душата на организацията години наред, своята роля изиграха и покойният вече Мишо Янакиев, Мариана Дренска, Тони Хижов и много други. Бяхме първото сдружение от подобен тип извън САЩ, и по-късно наблюдавахме избори в много страни по света. Работехме чудесно с Демократическата партия на САЩ. Както твърди Брайън Атууд, президент на Националния демократически институт за международни отношения, за три месеца Сдружението се превърна във „важен и надежден фактор в България”. Международният му обществен съвет, оглавяван от бившия вицепрезидент на САЩ Уолтър Мондейл, бе направо зашеметяващ със своите членове. Официалните доклади на Демократическата и Републиканската партии за дейността ни по време на изборите бяха извънредно ласкави.
     След втория тур на първите свободни избори /1990 година/ бяхме специално поздравени от Държавния департамент на САЩ, а осем години по-късно Сдружението получи и наградата „Маршал”. 

     Уважаеми г-н Кеворкян,
     За мен бе голямо удоволствие да се срещна с Вас по време на церемонията по връчване на наградите за демокрация и гражданско общество, провела се в резиденцията на посолството на Великобритания, както и да ви връча наградата на БСЧИГП.
     Със съжаление научих за печалната смърт на г-н Янакиев, за която изказвам най-искрени съболезнования.
     Изпращам Ви поздравителното от премиера на Великобритания, президента на САЩ и президента на Европейската комисия.
     Отново ви поздравявам и изразявам най-искрените си пожелания за ценната работа на Вашата организация в бъдеще.

Посланик Р.Шорт

                                                            
 
 
 
 
      Вие сте една от 50-те организации и отделни личности, на които бе присъдена „Награда за демокрация и гражданско общество”, с която се отбелязват 50 години от създаването на Плана „Маршал” и 40 години от подписването на Римския договор.

     От името на САЩ и Европейския съюз имаме удоволствието да признаем проявения от Вас кураж и усилия в промотирането на основните принципи на демокрацията и гражданското общество.
     Вашата работа ни вдъхва кураж и вдъхновение. Радваме се, че наградата от $ 20 хиляди ще Ви позволи да продължите безценната си работа в преследването на нашите общи цели.
     Желаем Ви успех в бъдеще.

 
 

     Бил Клинтън                                     Тони Блеър                                  Жак Сентер 

 

 
 

 

 

 
      

     С безмълвната подкрепа на Българската телевизия БСП запази своето предимство за по-обширно отразяване на възгледите й в националния ефир. Повечето независими наблюдатели окачествиха телевизионната политика в областта на новините като про-БСП, макар да не предложиха по-задълбочен и систематичен анализ на явлението.
     От друга страна, в програмирането се наблюдаваше и известно разнообразие. Можем да вземем за пример най-популярното телевизионно предаване „Всяка неделя”, шоу за новини и култура с времетраене два часа и половина и водещ Кеворк Кеворкян, известен телевизионен журналист и заместник председател на Българската телевизия. По време на кампанията лидерите на БСП и печатният орган на управляващата партия обвиняваха предаването „Всяка неделя” и лично г-н Кеворкян, че давал предимство на опозицията. Предаването положи подчертани усилия да отразява разговори с представители на правителството и управляващата партия. Освен това г-н Кеворкян отказа да се обвърже с определена партия и вместо това оглави независимото Сдружение за честни избори.

 

 


Събеседник по желание / Гореща линия
Търсене:
© 2006 - 2021 Всички права запазени.